bläckpatroner

Printerpatroner & Blækpatroner til din printer

Printerpatroner og blækpatroner er et marked med rigtig mange produkter. Dertil kommer, at du skal vælge et produkt som passer til din printer, scanner, fax eller kopimaskine. Nogle printerpatroner passer til mange enheder, andre kun til en bestemt type. Med flere hundrede forskellige at vælge imellem, vil nogle forfalde til at kalde det for en “jungle”. 

Spar 10% på printerpatroner fra INKCLUB med rabatkoden fra Godt Regnskab: Sommar10ATD

Herunder bliver du klogere på printere og printerpatroner

Vi kender det allesammen: Du sætter printeren i gang og opdager halvvejs i arket, at den er løbet tør for blæk – suk! – så er det på internettet igen, og lede efter den rigtige slags. Heldigvis er der mange udbydere, så den rigtige printerpatron skal nok være derude. Hvis du har prøvet at løbe tør for blæk på det helt forkerte tidspunkt, er du ikke alene. Har du derefter en tendens til at tvivle på dine kompetencer, indenfor indkøb af printerpatroner, er du helt sikkert heller ikke alene. Det samme gælder med selve printeren. Der er mange mærker, modeller og funktioner. 

Blæk eller toner printerpatroner?

Foruden tvivl om hvad printeren hedder, hvad model eller serienummer den er, eller hvilke farver du skal have købt, er der også forskel på, hvilken type blæk du skal bruge. Mange af os siger gerne “printerpatroner” eller “blæk” når vi taler om farve til printeren eller kopimaskinen. Der er dog forskel på typerne af farve. Blæk og toner er ikke det samme.

Toner printerpatroner

Hvis din printer bruger toner, er din printer en laserprinter. Det betyder, at den ikke bruger en printerpatron med blæk, men i stedet et farvet pulver. Oftest vil pakningen på toner være tydeligt mærket, så du kan se forskel. Hvis du køber din farve online, vil der oftest være en beskrivelse som fortæller, om produktet enten er til laserprinter eller almindelig blækprinter. 

Blæk printerpatroner

Som navnet lyder, er blækpatroner fyldt med blæk. Kendetegnet er gerne, at kommer det på fingre, dug eller tøj, har du glæde af det meget længe. Blæk er nemlig et meget holdbart materiale. Hvis din printer bruger blæk printerpatroner, findes disse i forskellige variationer. Nogle printere har én samlet farvepatron, hvori alle farver er samlet. Andre har 3-4 separate farvepatroner og en sort printerpatron, som både kan købes hver for sig, og i sampak. Variationerne afhænger dels af printermærket og dels af modellen.

Original eller kompatibel patron til din printer?

Et hurtigt kig på prissammenligningstjenester viser, at originale patroner og toner, er dyrere end kompatible af samme slags. Men hvad er forskellen egentlig? Flertallet af os vil jo helst have billige printerpatroner! 

Originale printerpatroner til printere

Hvis din printer er en Epson printer, har Epson lavet printerpatroner som passer til netop din printer. De er 100 % kompatible og kvaliteten bedst mulig. Disse patroner er oftest væsentligt dyrere end uoriginale patroner. Producenten sætter prisen for patronerne højt, for at tjene produktionsomkostninger ind over tid. Samtidig giver høj pris på patroner, dem mulighed for at sælge printeren billigt. Af samme grund er det godt at undersøge prisen på patronerne, førend man køber en specifik printer. Særligt hvis printeren er meget billig. 

Originale patroner giver dig garanti for, at patronen passer til printeren, og at den ikke laver skade på printeren.

Uoriginale printerpatroner til printere

Markedet indenfor printerpatroner er stort. Det skyldes først og fremmest, at alle har brug for patroner – løber du tør, må du købe nye, og sådan holder markedet sig selv i gang. Dernæst er markedet for kompatible “no name” printerpatroner stort, fordi originale printerpatroner er dyre. Blæk eller toner til printer, køber vi gerne billigst muligt. I de kompatible uoriginale patroner, er der tilmed gerne mere i, end på originale enheder.

Der er ingen navn på producenten af uoriginale patroner, som er kompatible med din printer. Dette medfører, at du ikke kan vide hvad kvaliteten på patronen er. Har du prøvet en dårlig uoriginal patron, er det svært at vide, om den næste du køber, er fra samme producent. Forskelle i kvalitet på kompatible patroner gør ligeledes, at nogle kan forårsage skade i din printer. De danske printerbutikker, vil dog selvfølgelig helst sælge gode patroner, hvorfor de tilstræber at købe de mest anbefalelsesværdige. Du kan derfor ikke gøre andet, end at lade tilliden råde, hvis du vælger printerpatroner med pengepungen, og tager de kompatible uden navn.

Hvilke slags printere findes der med printerpatroner?

Foruden valg af printerpatroner, er valg af printer også afgørende for pengepungen. Du kan både få en billig printer og en dyr printer og de kan komme i forskellige variationer. Overordnet set, findes der 4 typer printere.

Inkjetprinter med printer patroner

Hvis du har en inkjetprinter, er det en blækprinter. Det betyder, at du kan printe dokumenter og billeder på en detaljerig og farveægte måde. Fotoprintere er ofte med blæk, fordi det giver det bedste resultat og blæk forbruget er mindre, end forbruget af laserprinter farve, når det gælder print af farve og detalje. Samtidig kan en inkjet printer, printe i mange formater, hvilket gør den egnet til at printe fotos. Oftest er en inkjet model, også en printer til mobil, hvilket øger anvendeligheden.

En inkjet printer er gerne en billig printer i indkøb. Det kan dog hurtigt blive en dyr investering, hvis printerpatronerne er meget dyre. Besparelsen som opnås ved købet, kan således forsvinde i drift. Af netop denne grund, er det en god ide, at tjekke prisen på patronerne, før du køber printeren.

Laserprinter

Hvis du investerer i en laserprinter, er det en printer som bruger toner. Denne type printer er hurtigere end en blækprinter. Kombinationen af tonefarve og laserbrænding af printet, gør den desuden effektiv i brug. Dette gælder dog primært ved print i sort/hvid, hvor der er tale om tekstdokumenter.

Sammenlignet med en blækprinter, kan en tonerpatron til en laserprinter, holde meget længe. Du kan altså udskrive mange tekstsider, førend din toner skal udskiftes. Vil du derimod gerne printe billeder, vil laserprinteren forbruge mere farve, end en blækprinter gør. Hvis der primært printes tekst i sort/hvid print, er der mange penge at spare, ved at vælge en laserprinter. Hertil skal dog nævnes, at denne type, ofte er dyrere i indkøb, end en blækprinter. Besparelsen, sammenlignet med inkjet-typen, kommer således først hen ad vejen, og hvis du bruger den til egnede formål.

Multifunktionsprinter

Mange printere er multifunktionsprintere. De kan både printe, kopiere og scanne. Dette går på tværs af både laserprintere og inkjetprintere. Omend mange primært bruger printeren til at printe ud, er både scanningsfunktion og kopifunktion gode at have. Det vil derfor ofte være en fordel, at vælge en multifunktionsprinter, frem for en printer som alene kan printe. Hvis du ofte bruger scan og kopi, kan det være du skal have en professionel type multifunktionsprinter, som kan scanne og kopiere mere effektivt. Der findes mange modeller som egner sig primært til det ene eller det andet. 

Tankprinter

Som omtalt tidligere, er blæk og toner ofte en stor omkostning til en printer. Særligt hvis du printer meget. En tankprinter er en printertype, som har en slags tank. Denne skal du selv fylde op, hvorfor du køber en dunk/beholder og løbende selv genopfylder blæk/toner. En tankprinter findes både som laserprinter og som inkjetprinter. Der har tidligere været artikler fremme, som har vist, at der er mange penge at spare ved at vælge en tankprinter – printeren “løber længere på literen”. Yderligere må også antages, at de mange små beholdere som printerpatroner og toner kommer i, er gode at spare væk, rent miljømæssigt. 

Labelprinter

En labelprinter er egentlig ikke en type printer, men er alligevel tilstrækkeligt anderledes end andre typer, til at den kan stå alene. En labelprinter bruger nemlig hverken toner eller blæk, da den er termisk. Det vil sige, at den brænder ned i papiret. Den bruges primært til, at lave forsendelseslabels til pakker der skal distribueres, men kan også udskrive til andre formål, nok primært erhvervsmæssigt. Labelprintere findes i mange prisklasser, men eftersom den ikke bruger toner eller blæk, ligger hele producentens indtjening på maskinen. En label printer er derfor en investering mellem 2.000 kr og 4.500 kr. Til maskinen skal så blot løbende købes labels, på lige fod med indkøb af printer papir, tilsvarende øvrige printertyper.

Hvilken printer og printerpatroner skal jeg købe?

Der findes mange forskellige printere fra forskellige mærker. Både Epson, Canon, Brother og HP, er velkendte printermærker, som har mange modeller på markedet.

I nyere tid er også “Instax printer”, “Miniprinter” og “Resinprinter” blevet nye produkter, som både velkendte og nye producenter præsenterer for kunderne. Grundlæggende kan man dog sige, at du skal vælge din printer ud fra dit behov. 

Det vil sige; hvad skal du bruge printeren til, hvor ofte skal du bruge den og hvor mange funktioner skal den have?

Vælg din nye printer og de rigtige printerpatroner

 • Printeren skal kunne printe mange billeder → INKJET 
 • Printeren skal kunne printe i mange formater → INKJET/LASER
 • Printeren skal kun printe tekst og mest i sort/hvid → LASER
 • Printeren skal være billig i drift → LASER hvis tekst, INKJET hvis billeder
 • Printeren skal være billig i indkøb → INKJET
 • Printeren skal kunne holde længe → LASER
 • Printeren skal kunne scanne og kopiere → MULTIFUNKTIONSPRINTER
 • Printeren skal bruge mindst muligt blæk/toner → TANKPRINTER

Hvad er den bedste printer og printerpatron?

Der er flere parametre end pris for patroner/toner og farveforbrug, som kan være af betydning for, om en printer er god eller ej.  

I “printer test” artikler ses, at følgende parametre har betydning for kvaliteten af en printer: 

 • Hvor mange funktioner printeren har 
 • Hvor mange slags papir printeren kan tage (inkl. tykkelse)
 • Hvor meget den vejer
 • Hvor meget den fylder
 • Hvor meget papir den kan rumme (fx 200 – 300 stk.)
 • Om den kan tilsluttes med USB
 • Om den har trådløs forbindelse
 • Om den er en printer til mobil-print
 • Hvor meget den larmer

Vælg en god printer med tilhørende printerpatroner

Der findes rigtig mange printermærker på markedet. En mindre del af disse er dominerende på det danske marked. Mærker som Lexmark, Samsung, Fujitsu og Apple fylder noget, mens Canon, HP, Brother og Epson fylder meget. 

HP Printer

Indenfor printerpatroner og printere, er HP et velkendt og anerkendt mærke. Deres blæk og toner anses for at være af høj kvalitet, ligesom printerne gør. En HP printer findes til priser alt i mellem 400 kr og 4.000 kr, alt efter størrelse, funktion og kvalitet. HP printerpatroner til en tilfældig HP Deskjet, som er originale, koster cirka 200 kr. En uoriginal patron til samme printer, koster cirka 100 kr. 

Canon Printer

Canon har i mange år leveret printere til danskerne – og ofte reklameret for deres udvikling indenfor print af fotos i mange størrelser. Deres printerpatroner er således også kendt for stor farveægthed og med rækkevidde til mange detaljerige fotos. En Canon printer findes i priser mellem 300 kr og 10.000 kr afhængigt af kvalitet og funktionalitet. Canon printerpatroner til en model “Pixma”, koster originalt cirka 120 kr mens en uoriginal koster cirka 60 kr.

Brother Printer

I mærket Brother, er fax og kopi ligeså kendte som printerne. De har således en lang historie med salg af faxmaskiner, som i dag i høj grad er erstattet af internettets filoverførsler. Af samme grund, lever de nu primært af printersalg. Deres modeller er dog ofte med mange funktioner, som en billig og simpel printer måske ellers ikke har. Denne typer printer kan derfor i højere grad egne sig til erhvervsmæssige formål. En Brother printer koster gerne mellem 800 kr og 12.000 kr. Prisen for en tilfældig original Brother printerpatron koster cirka 180 kr, mens en uoriginal koster cirka 15 kr. 

Epson Printer

Epson er et gammelt japansk firma, som i mere end 70 år har lavet printere til mange forskellige formål. Epson printerpatroner er dog ikke billige originalt. En printer af modellen “Stylus”, som er meget populær, koster gerne mellem 400 kr og 2.000 kr. En original printerpatron, tilfældigt udvalgt, koster gerne cirka 120 kr, mens en uoriginal printerpatron koster cirka 40 kr. Uagtet priser, har Epson ry for at have fokus på kvalitet såvel som miljø, hvilket mange værdsætter, når der skal investeres i nye produkter.

FAQ om de bedste printerpatroner og printere

Når du skal købe printer, skal du først og fremmest vælge efter behov. Om det er en Bilka printer, Føtex printer eller fra et printerfirma, er ikke afgørende.

Det er pris og funktionalitet derimod. Hvis du skal printe mange billeder, er det godt at kigge efter en inkjetprinter, og skal du printe mange tekstdokumenter i sort/hvid, er det godt at lede efter en laserprinter.

Hvis du gerne vil have en printer som også kan scanne og kopiere, skal du finde en multifunktionsprinter. Den kan både kan være med blæk og med toner (altså blæk eller laserprinter).

Hvis du gerne vil printe billeder, er en blækprinter billigst i brug, fordi den bedst printer billeder. Hvis du gerne vil printe mange sider med tekster på, er en laserprinter billigst i brug.

De forskellige typer printere har nemlig forskellig egnethed ift. formål, og derfor er der ikke et entydigt svar på, hvilken printer der er billigst i blæk eller billigst i toner.

Grundlæggende kan man dog sige, at en meget billig printer, ofte har en forholdsvist høj omkostning i blæk/toner. Ellers kan producenten ikke tjene ret godt på produktet. Tjek gerne prisen på printerpatroner, inden du køber den printer du kigger på.

Når du kigger efter en ny printer, er der flere parametre som du kan vurdere de forskellige typer og modeller på.

 • Kig gerne efter hvilke funktioner printeren

Har printeren (print, scan, kopi) og om det er en trådløs printer med Wi-Fi tilslutning, eller om den skal tilsluttes med USB eller andet. Samtidig bør du også overveje, om det er vigtigt at kunne printe fra din mobiltelefon, og om hvor mange tekstprint og billedprint du har brug for.

En blækprinter er bedst egnet til billeder, mens en laserprinter er bedst egnet til større mængder tekstdokumenter.

De fleste printere har i dag mulighed for at oprette trådløs forbindelse til dit WI-FI netværk, og dermed også mulighed for at tilslutte enheder til printeren.

Du bør dog tjekke dette inden køb, for det skal tydeligt fremgå af printerens beskrivelse, om mobiltilslutning er en mulighed. Hvis der er mulighed herfor, skal du følge manualen der medfølger med printeren, for oprettelse af en trådløs forbindelse og et eventuelt download af en app, som du skal printe igennem.

Når først forbindelsen er oprettet, kan du blot trykke “download” til filer og herefter vælge “print” på din mobil.

Når du køber en ny printer, følger der som regel en manual med, og ellers kan du næsten altid downloade en på internettet. Det er vigtigt at følge manualens instruktioner, for at du får oprettet forbindelse mellem printeren og computeren.

Oftest vil der være en guide, som automatisk dukker op, når du sætter USB fra printeren i din PC, eller opretter en trådløs forbindelse til printeren fra din PC.

Hvis der ikke dukker en guide op, skal du finde producentens datafil på internettet, og downloade denne.Så får du den nødvendige datamængde som skal sikre, at computeren kan arbejde sammen med din printer.

Har du tilføjelser eller ideer høre vi gerne fra dig

Har du brug for telefonisk hjælp og assistance til dit regnskab, kan du i stedet kontakte os i GODT REGNSKAB på telefon +45 55 55 55 01mandag til fredag fra kl 9.00 til kl 15.00 eller sende os en mail på tal@godtregnskab.dk.

Vi er eksperter i regnskab læs mere i vores guides om Dinero Regnskab og Billy Regnskab

Kontakt os via formularen herunder​